20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

06.05.2024 / 09:59 Muzika i Film - Sarajevo

U nedjelju osmi koncert iz druge sezone 'KoncertiDA'

U nedjelju osmi koncert iz druge sezone 'KoncertiDA'
Foto: Vijesti.ba

U nedjelju, 12. maja s početkom u 19:00 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu Kamerni mješoviti hor, koji radi u okviru KUD „Lola“ iz Sarajeva održat će koncert u sklopu druge sezone „KoncertiDA“ pod dirigentskom palicom Josipa Katavića.

 

 

Na programu će se naći neka od najpoznatijih djela: C. Monteverdija, W. Byrda, A. Brucknera, A. Pärta, T. Skalovskog, C. Vinavera, Z. Lukáša, N. Savića, D. Hristova, D. Veličković-Pantića.

Ulaz na koncert je besplatan.

Kamerni mješoviti hor “Lola” osnovan je u januaru 2015. s idejom njegovanja klasične i moderne horske literature, kao i približavanje horskog pjevanja mladima.

Na svom repertoaru izvodi kompozicije starih majstora, romantičara i kompozitora XX. stoljeća, kao i kompozicije zasnovane na narodnim motivima naroda regije.

U svom relativno kratkom djelovanju, hor je imao mnogobrojne samostalne koncerte i nastupe, kao i zajedničke koncerte sa horskim ansamblima i orkestrima kako iz BiH, tako i iz Evrope.

Do sada je učestvovao na devet međunarodnih festivala i takmičenja i osvojio 18 nagrada.

Hor “Lola” 2019. izabran je u top 10  iz cijeloga svijeta koji su se takmičili na prestižnom međunarodnom takmočenju horova u gradu Spital na Dravi (Austrija), i bio prvi hor iz BiH, te četvrti iz regije koji je imao tu čast učestvovati u 56 godina dugoj tradiciji tog takmičenja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo