13°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

03.05.2024 / 15:00 Politika - Održana sjednica

CIK iduće sedmice raspisuje izbore, usvojena Schmidtova pravila

CIK iduće sedmice raspisuje izbore, usvojena Schmidtova pravila
CIK (Foto: Arhiv)

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici, u okviru priprema za provedbu Lokalnih izbora u BiH 2024., a nakon stupanja na snagu Odluke visokog predstavnika u BiH od 26. marta 2024. kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, usvojila 26 podzakonskih akata bitnih za provedbu predstojećih lokalnih izbora.

Tamo gdje je bilo potrebno usvojeni su i prečišćeni tekstovi radi lakšeg snalaženja. Usvojeni podzakonski akti stupaju na snagu danom donošenja, a bit će objavljeni u jedinstvenom broju Službenog glasnika BiH.

Na web stranici Centralne izborne komisije BiH bit će objavljeni iduće sedmice, na dan raspisivanja izbora, najavljeno je iz te institucije.

Podsjetimo, amandmani na Izborni zakon Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt krajem marta stupili su na snagu, pa će izbori biti provedeni s uključenim izmjenama i dopunama koje je donio visoki predstavnik, a koje sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača, te rekonstruisanje biračkih odbora u skladu s pravila ODIHR-a).

Schmidt je odlukom odredio uvođenje izbornih tehnologija u proces glasanja - skenere, video nadzor na biralištima i elektronsku identifikaciju birača. Prije implementacije provest će se pilot projekat u deset općina za lokalne izbore. Određeno je da CIK imenuje predsjednike i zamjenike svih biračkih odbora u cijeloj državi, koji ne smiju biti članovi političkih stranaka, niti obavljati dužnosti u tijelima političke stranke. Ostale članove biračkih odbora i njihove zamjenike imenuje općinska izborna komisija, na prijedlog političkih subjekata.

Izvršena je i korekcija dijela u vezi s djelovanjem medija tokom izborne kampanje, zabranjeno je glasanje za više od tri osobe sa stranačke liste, onemogućeeno je da osobe osuđene za ratne zločine biraju ili budu kandidati na izborima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo