18°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 16°C

01.05.2024 / 10:38 Ekonomija - Sarajevo

Foto: Protestni marš 'EU - idemo? Il' je gotovo?'

I ove godine Sindika radnika trgovine i uslužnih djelatnosti obilježio je najvažniji radnički praznik, 1. maj svojim protestnim maršom.

Ove godine marš je održan pod nazivom „EU – IDEMO? IL' JE GOTOVO?“, s fokusom na činjenicu da su vlasti u BiH na svim nivoima ponovo zanemarile radnike i radnice u realnom sektoru i njihove težnje i potrebe. 

"Kao i da sada Sindikat trgovine tradicionalno obilježava 1. maj, za nas najvažniji radnički praznik. Na način jasano želimo uputiti poruku i vlastima Bosne i Hercegovine, te vlasnicima kapitala, ali ovaj put i Delegaciji EU u BiH. Naša današnja poruka jeste da želimo raditi u zemlji koja je članica EU, a ne želimo raditi na 'crno' u nekoj od zemalja EU. I mi od EU tražimo podršku u tom procesu, a od vlasti u BiH tražimo da taj proces vrate onima kojima to pripada, radnicima i građanima", rekla je Mersiha Beširović predsjednica STBIH.

- Tokom proteklih mjeseci svi procesi u zemlji bili su u sjeni procesa dobijanja zelenog svjetla za otpočinjanje pregovora BiH za pridruženje EU. Pritom najveći izazovi koji bh. društvo ime, podjele i nesigurnost, nisu niti jednog trenutka prestali. STBIH želi jasno poručiti da budućnost BiH vidi u EU na način da to mora značiti bolji život za građane BiH i bolje uslove rada za radnike i radnice, poručuju iz Sindikata.

Dodaju da "usaglašavanje bh. zakonodavstva sa EU direktivima, koje će biti neophodno u procesu pridruživanja, ne može početi dok unutar BiH imamo tako neusaglašene zakone, ali i različita primanja radnika".

- STBIH je uputio jasne zahtjeve Vijeću ministara BiH u kojima traži da u procesu pristupanja sindikat mora biti ključni faktor. STBIH zahtijeva i formiranje odbora/komisije pri Parlamentu BiH za praćenje procesa pregovora i uključivanje sindikata u to radno tijelo, insistira na transparentnosti pregovora i  da pristupni pregovori ne mogu dovesti do smanjenja nivoa nijednog radničkog prava. Također želi  socijalni dijalog i neće dpzvoliti vlastima isključivanje socijalnih partnera. Bitni zahtjevi prema ovom nivou vlasti su i izrada i objavljivanje nacionalnog plana kolektivnog pregovaranja po kojem 80% radnika mora biti pod kolektivnim ugovorom u skladu sa Direktivom EU o minimalnoj plati. Na kraju, ali ne i manje bitno, STBIH traži uklađivanje minimalne plate sa troškovima života, u skladu sa EU direktivama. Osim Vijeću ministara BiH, STBIH je uputio zahtjev i Delegaciji Evropske unije u Sarajevu sa molbom za podršku da kroz pristupne pregovore kao sindikat bude uključen u procese usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama,  ali i da istovremeno učine sve kako bi se uskladili  entitetski zakoni i smanjile razlike u pravima i primanjima radnika u BIH, navode. 

Protestni marš počet je okupljanjem radnika i radnica ispred zgrade državnih institucija, nakon čega se kolona uputila do zgrade Delegacije Evropske unije u BiH u ulici gdje je obilježavanje Međunarodnog praznika rada i završava.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo