15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 23:48 BiH - Vijeće sigurnosti

Šta su u UN-u o BiH rekli SAD, Francuska, Kina, Britanija... Brojne kritike Dodika!

Šta su u UN-u o BiH rekli SAD, Francuska, Kina, Britanija... Brojne kritike Dodika!
Foto: UN
Nakon obraćanja Željke Cvijanović i Christiana Schmidta, pred Vijećem sigurnosti UN-a održana je rasprava.

Nakon kritičnog stava Rusije prema Schmidtu i rezoluciji o Srebrenici, podršku BiH i visokom predstavniku izrazio je Japan.

- Japan kao članica Vijeća za provedbu mira podržava BiH, njen suverenitet i integritet, bez obzira na vjeru, političku ili etničku pripadnost. Brine nas pojava tenzija u zemlji. Svaki pokušaj da se potkopa Dejton treba izbjeći. Svaki pokušaj da se potkopa Dayton treba da se izbjegne. Cijenimo ulogu visokog predstavnika i pozivamo nastavak na dijalog na konstruktivan način, rekla je Shino Mitsuko..

Ambasadorica Švicarske izrazila je zabrinutost potezima iz entiteta RS.

- Švicarska je posvećena trajnom miru i prosperitetu u BiH. Trebamo se suzdržati od secesionističkih prijetnji. Dejtonski sporazum treba da se poštuje. Ključno je da se sa prošlošću moramo suočiti i poštovati odluke koje donose pravdu i temelj za društvenu koheziju. Negiranje genocida, glorifikacija ratnih zločinaca nemaju mjesta u multietničkoj državi. Zaista je vrijeme da se potrudimo i uradimo potrebne reforme u ime građana. Zaista je ključno da možemo jačati dobro okruženje i dovoditi do konstruktivnih rješenja.

Ambasador SAD pri Ujedinjenim nacijama Robert Wood rekao je da je današnja sjednica pokušaj Rusije da izazove međunecionalne tenzije.

- SAD pozivaju na izbjegavanje agende etnonacionalizma. Svi lideri treba da rade na reformama za kandidaturu EU i euroatlanste integracije, rekao je.

On je dodao kako je nastavak radnji određenih lidera uključujući RS i Milorada Dodika koji, podsjeća, negira genocid nešto što brine. Dodaje i kako je genocid u Srebrenici činjenica koja je presuđena pred međunarodnim sudovima.

- Dodik je primjer potkopavaja državnih institucije. Njegova postupanja i retorika prijetnja su miru u regionu. Cijenimo ono što radi visoki predstavnik, rekao je ambasador SAD i dodao da OHR ima ključnu ulogu u provedbi građanskih aspekata Dejtona.

Dodao je da OHR ostaje dok BiH ne ispuni sve kriterije.

- Sankcije SAD-a Dodiku će se nastaviti u BiH i vladinim strukturama. Mi izuzetno cijenimo ono što radi visoki predstavnik, t to je ključ da se osigura prospreitet i stabilnost, ne samo u BiH, već u regionu. SAD će i dalje pružati podršku suverenitetu, teritorijalnoj integritetu i multietničkom karakteru BIH te podršku visokom predstavniku, rekao je ambasador SAD.

Vijeću se obratio i predstavnik Kine koji je imenovanje visokog predstavnika i korištenje bonskih ovlasti označio uzrokovati problema u BiH.

- Nametanjem rješenja i sankcija neće smanjiti međunecionalne tenzije, nego će ih pogoršati, rekao je ambasador Kine te da je za usvajanje rezolucije o Srebrenici prije usvajanja potrebno postići konsenzus.

Ambasador Velike Britanije je rekao da trenutna situacija u BiH nije zahtjevima vanredno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a.

- Podržavamo vlasti BiH da rade na sljedećim koracima za pregovore s EU. Pozivamo lidere iz RS da zaustave retoriku podjela. Duboko nas zavrinjava slavljenje ratnih zločina i negiranje genocida. Poricanje zločina ne vodi pomorenju. Sud je presudio da je u Srebrenici počinjen genocid i sudije su jasno ocijenile da to nije presuda srpskom narodu, rekao je.

Francuska ambasadorica je rekla da Rusija predstavlja sliku BiH kao da će kolabrirati, te da Francuska takav stav ne dijeli.

- Zabrinjava nas djelovanje RS. Predsjednik RS izrekao je zabrinjavajuće stavove. Osuđujemo donošenje zakona o stranim agentima u RS. Ne slažemo se s ocjenom Rusije da dolazi do pogoršanja situacije u BiH, međutim prijetnje predsjednika RS prijetnja su stabilnosti, rekla je ambasadorica Francuske.

Ona je dodala da rezolucija o Srebrenici nije osuda naroda beć poziv na spriječavanje takvih zlodjela u budućnosti.

- Ova rezolucija poziva na pomirenje, rekla je francuska ambasadorica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo